Search
Close this search box.

Menaip Pada Gajet Punca Sakit Tangan?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Menaip Pada Gajet Punca Sakit Tangan?

Gajet dan teknologi memang bagus. Ia membolehkan dunia dan segala maklumat berada di hujung jari anda. Tetapi ia juga boleh menyebabkan sakit sendi pada tangan.

Mengetik dan menaip pada peranti pintar atau komputer boleh memudaratkan keadaan sedia ada seperti tendonitis atau arthritis atau membawa kepada sakit sendi lain seperti sindrom carpal tunnel.

Kesakitan boleh disebabkan oleh pergerakan berulang jari anda pada papan kekunci atau meregangkannya pada tetikus. Menekan berulang kali dengan telefon juga boleh menyebabkan masalah.

Telefon pintar baru-baru ini telah menimbulkan keadaan yang dikenali sebagai tendinitis menghantar mesej. Gejala biasanya akan timbul semasa menggunakan peranti dan boleh menyebabkan:

  • Kekejangan (cramp) antara ibu jari dan jari telunjuk (dipanggil thenar eminence)
  • Kebas/kekakuan pada ibu jari
  • Bunyi klik apabila menggerakkan ibu jari
  • Berdenyut-denyut di ibu jari

Jika anda pernah mengalami kesakitan akibat terlalu banyak mengetik dan menaip, berikut ialah beberapa perkara untuk dicuba:

Regangkan jari anda: Sebelum menggunakan peranti anda, ikat jari anda dan tolak tangan anda, supaya jari anda mendapat regangan penuh. Anda juga boleh melakukan slaid jari dan senaman fokus tangan lain yang boleh membantu mengurangkan kesakitan dan meningkatkan julat pergerakan.

Cuba splint: Menggunakan splint untuk membantu menstabilkan sendi boleh membantu mengekalkan jari anda lurus sepanjang hari.

splint sakit sendi tangan
Splint

Terapi haba/sejuk: Ais boleh membantu mengurangkan keradangan, dan haba juga boleh membantu mengurangkan kesakitan.

Rehat dari guna telefon anda: Berhenti seketika dari telefon atau melihat skrin boleh membantu memberi rehat jari, ibu jari, pergelangan tangan dan mata anda. Ia mungkin memberi fikiran anda rehat juga. Mulakan dengan satu jam, dan kemudian cuba rehat sepanjang hari!

Anda juga boleh cuba menetapkan alarm untuk memastikan anda berhenti menggunakan fon selepas masa yang ditetapkan juga.

Iklan: Untuk lihat Supplement anti-radang yang boleh melegakan sakit sendi, sila klik sini.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart